در این مقاله در مورد حمل و نقل دریایی چیست؟ یا تجارت دریایی چیست؟ و در مورد انواع حمل و نقل دریایی و شرایط آن بحث شده است. پیشنهاد می شود قبل از استعلام قیمت از شرکت های حمل و نقل دریایی در مورد حمل و نقل و شرایط آن تحقیق شود.

بیشتر بخوانید : حمل هوایی کالا

 

حمل و نقل دریایی چیست؟

حمل و نقل دریایی عبارت است از جابجایی افراد، کالاها و غیره توسط قایق ها، کشتی ها و سایر کشتی ها از طریق دریاها، اقیانوس ها، دریاچه ها، کانال ها و رودخانه ها.

کالاهایی که حجم و وزن زیادی دارند معمولا از طریق دریا حمل می شوند. زمان طولانی حمل و نقل اغلب برای مسافر گران نیست. از سوی دیگر در برخی موارد ویژگی های جغرافیایی کشور این روش ورود کالا و مسافر را غیرممکن می کند، زیرا دسترسی به آب های آزاد در همه کشورها امکان پذیر نیست. اما با همه این موارد حمل و نقل مهم ترین نوع حمل و نقل است و درصد بالایی از تجارت دنیا از این طریق به مقصد می رسد.

به هر حال وقتی از حمل و نقل دریایی یاد می شود کشتی های باری که مجهز به حمل کالاهای مختلف با ویژگی های خاص هستند به ذهن خطور می کند. بسیاری از بنادر و امکانات بندری و تجهیزات تخصصی ایجاد شده است تا این نوع حمل و نقل به خصوص در هنگام بارگیری و تخلیه با اطمینان و سرعت بالا انجام شود.

زمانی که کشتی حامل کالا وارد محوطه بندر شد و برای کشتی پهلو گرفت و مأموران آن را همراهی کردند، پس از ورود و بررسی مدارک، مجوز ارتباط با بندر را صادر کردند. کشتی از قبیل نام، نام فرمانده، تعداد پرسنل، پرچم، نوع کشتی، بنادر مبدأ و مقصد، وزن و تعداد کالاهایی که قرار است کشف شود، میزان آذوقه و کالاهای ممنوعه و غیره باید در آنها نشان داده شود. که ثبت نام کنید پس از آن انبار کالاهایی که امکان جاگذاری وجود ندارد نگهداری می شود، انبار آذوقه و نوشیدنی ها و کالاهای ممنوعه لاک زده و پلمپ می شود و سپس ناخدای کشتی یا نماینده مؤسسه حمل و نقل کپی را مشاهده می کند. لیست محموله ای که او می خواهد ببیند. او کاند را در دو مورد مشاهده می کند. اظهارنامه خلاصه به گمرک اعلام می کند.

حمل دریایی

تالی گیری چیست؟

پس از صدور مجوز، عملیات تخلیه آغاز می شود و برای کنترل کالای تخلیه شده، مشخصات ظاهری بسته ها با تخلیه تدریجی آنها در لیست ها ثبت می شود که به آن تالینگ می گویند که با مشارکت نماینده گمرک (بندر) و مؤسسات حمل و نقل انجام می شود. در هر صورت گمرک و بندر موظفند پانزده روز پس از پایان تخلیه با شرکت حمل و نقل تسویه حساب کنند و بدین منظور برای هر فقره بارنامه قبلاً قبض انبار صادر می شود. در مرحله بعد شرکت حمل و نقل با صاحب کالا تسویه حساب می کند، مجوز و قبض انبار را به او تحویل می دهند و صاحب کالا با در دست داشتن این مدارک و سایر مدارک لازم، کالا را از گمرک ترخیص می کند.

بیشتر بخوانید : ترخیص کار کیست ؟

مزایای حمل ونقل دریایی:

  • حمل و نقل دریایی نسبت به سایر روش ها ارزانتر است و به همین دلیل صاحبان کالا و شرکت های تجاری ترجیح می دهند کالای خود را از طریق آبراه حمل کنند. می توان گفت بیشترین حجم حمل و نقل و تجارت از طریق آب های آزاد و دریا انجام می شود.
  • مزیت دیگر حمل کالا با حجم زیاد است. محموله های نسبتاً سنگین 200000 تا 500000 تنی را می توان به راحتی توسط کشتی از طریق آب های آزاد از بندری به بندر دیگر منتقل کرد.
  • مزیت سوم حمل و نقل دریایی ثبات و شباهت نسبی در کرایه های مربوطه است.

انواع روش های حمل و نقل دریایی:

  • حمل و نقل دریایی کالا (Cross Stuffing) به روش حمل کراس استافینگ

منظور از پرسنل متقابل انتقال کالا از یک کشتی به کشتی دیگر و ادامه مسیر است. روش کراس استفینگ در شرایط تحریم و بنادر کوچک کاربرد دارد.

معمولا کشتی های بزرگ به بنادری که قابلیت پهلوگیری ندارند وارد نمی شوند، کشتی در بندر مجاور پهلو می گیرد و کالای مورد نظر به کشتی های کوچک تخلیه می شود و آنها به بندر می روند و کالا را تخلیه می کنند. روش متقاطع نه تنها در واردات کالا استفاده می شود، بلکه در صادرات نیز به صورت معکوس انجام می شود. نکته مهم این است که در روش کراس استفینگ یکی از کشتی ها باید جرثقیل داشته باشد تا کالای مورد نظر را تخلیه کند و گاهی خطراتی در حین این جابجایی کالا وجود دارد. اما کشورهایی مانند ایران که درگیر تحریم های شدید بین المللی هستند، به ویژه برای واردات کالاهای خود بر اساس شرایط خاص از این روش استفاده می کنند.

  • حمل و نقل دریایی کالا (Transshipment) به روش حمل ترانسشیپ

Transshipment به معنای حمل کالا به بندر واسطه است. در صورت عدم امکان بارگیری مستقیم کالا از بندر مبدا تا بندر مقصد، از روش حمل دریایی ترانشیپ استفاده می شود. مثلا کالای مورد نظر با کشتی وارد بندر جبل علی می شود و سپس در کشتی یا هواپیمای دیگری بارگیری می شود و به مقصد نهایی یعنی ترکیه ارسال می شود.

  • حمل و نقل دریایی کالا (Chartering) به روش حمل چارترینگ

زمانی که حجم کالا برای حمل زیاد باشد یا محموله بسته بندی خاصی نداشته باشد، شرکت حمل و نقل از روش اجاره یا اجاره کامل کشتی استفاده می کند.

  • حمل و نقل دریایی کالا (groupage) به روش گروپاژ

اپراتورهای حمل و نقل و کالاهای مشابهی که فروشنده دارند می توانند و به همان مقاصد ارسال می کنند، به صورت گروهی بسته بندی شده و تحت عنوان یک محموله ارسال می شوند، در این موارد مالک کشتی بارنامه گروهی صادر می کند. به این نوع حمل و نقل گروهی می گویند.

  • حمل و نقل دریایی (BULK) کالاهای فله

کالاهایی که به صورت فله و بدون بسته بندی هستند با کشتی های مخصوص حمل کالاهای فله از این طریق حمل می شوند.

بیشتر بخوانید : حمل زمینی کالا
اسکرول به بالا